LIA OUENDAG

Een behouden thuisvaart

Als mens zijn we in verbinding met een veld van liefde. We hebben het niet altijd door maar we leven onder supervisie van de lichtwereld. We zijn onderdeel van een heel groot Universum vol beweging en groei. Het gaat altijd maar door. Wat een troost te weten dat alles steeds verandert en door ontwikkelt. Soms is het juist verdrietig dat dingen veranderen. Als we verliefd zijn, willen we graag dat het altijd zo mag blijven. Als een dierbare dreigt te verdwijnen, is het een feit dat we los moeten laten. Als er een uitvaart in zicht is, staat de tijd even stil.

Omdat ik vanuit mijn persoonlijke leven, vele mooie en bijzondere ervaringen heb gehad met mensen in de laatste fase, houdt een spirituele uitvaart me al langere tijd bezig. De laatste fase die vaak zo helend is en karma wordt uitgebalanceerd en dan vervolgens het prachtige onthaal door de lichtwereld. Een adembenemende mooie sfeer waarin de ziel wordt meegenomen, zo zacht, zorgvuldig en liefdevol… dit verdient alle aandacht en waardering.

Er zijn vele bijzondere mijlpalen in ons leven. Onze ziel weet hoe en wat hij wil ervaren. Ieder moment klopt en is goed. Het Universum regisseert de voortgang van ons leven voortreffelijk. Ons lichaam kent dezelfde magische organisatie. Zonder dat de mens kan ingrijpen, worden wij op het juiste moment geboren en zullen wij op het juiste moment sterven. Het is onwenselijk en voor de ziel niet zinvol, hierin in te grijpen en de regie met de wilskracht over te nemen. Net als de weeën tijdens het geboorteproces kan de ziel en weet de ziel wanneer, hoe en waar het lichaam weer verlaten wil worden. Via een soortgelijk proces als weeën zal het lichaam zijn functioneren stoppen. Precies op het juiste moment, als alles klopt zoals het is.

Ons zielsplan
Een van de belangrijke zielservaringen vindt plaats tijdens de laatste fase van een mensenleven. Sterven op Aarde is anders dan op Venus of Sirius. Sterven op Aarde doe je niet zomaar.

Sterven is een bekend onderdeel van ons zielsplan en helder te duiden via een persoonlijke horoscoop. In iedere horoscoop is zichtbaar hoe, waarom en waar we mee verder gaan na dit aardse leven. Het is toch een prachtig gegeven dat we ons in de laatste aardse fase al voorbereiden op de volgende zielsontwikkelingsfase, na dit Aardse leven. Als je dan zover bent dat je een nieuwe wereld tegemoet gaat, is het goed te weten dat in deze nieuwe dimensie ook nieuwe mogelijkheden zullen zijn die je verwonderen. Zo mooi en zo groots.

We leven graag in het hier en nu. Als astroloog deel ik geen informatie over de terminale fase uit respect voor de ziel en de vrije wil. Wel is het troostend en helend de grote lijnen te duiden zodat begrepen en gevoeld kan worden waarom het is gegaan zoals het is gegaan. Het is waardevol meer rust en vrede te ervaren over het leven wat geleefd is. Wanneer we dan ook nog uit een horoscoop de grote lijn kunnen horen over de zielsontwikkeling van het vorige, huidige en volgende leven, voelen we de rode draad en herkennen we het grote verband. Wanneer we dit bij bewustzijn doen, kun je wellicht nog keuzes maken om het proces voor jezelf lichter en vrijer te maken rondom deze laatste fase. Denk aan dankbaarheid, vergeving, acceptatie. We dragen tot het laatste moment verantwoordelijkheid voor ons eigen leven, daar hoort alles bij. Onze relaties, spullen, levenshouding, energie maar ook de uitvaart.

Een aards leven leiden
Gelukkig weten we dat er vele dimensies zijn en het leven altijd zin heeft. Leven na leven, sfeer na sfeer mogen we ervoor kiezen terug te komen op Aarde of toch een poosje elders door te gaan. Jij bepaalt dat. We horen nog wel eens mensen roepen dat ze echt niet meer teruggaan naar de Aarde als ze hier klaar zijn. Het tegendeel blijkt vaak waar te zijn. De Aarde is magisch, zo bijzonder en ongelooflijk prachtig om je best voor te doen. De Aarde is onze grote liefde en daarom zijn we hier. Een planeet zoals onze Aarde is uniek. Hier oefen je met de vrije wil om te gaan. Hier ervaar je schaduwkanten om je te laten trainen in het licht te zijn. Hier op Aarde kun je een grote bijdrage leveren aan ook de collectieve transformatieprocessen.

Als je je herinnert hoe graag je ook alweer wilde komen, kun je ervan uitgaan dat je zeer dankbaar bent als ziel, dat je weer een aards leven hebt mogen leiden en erbij hebt mogen zijn.

Toch gaan er de komende jaren heel veel zielen vertrekken. Zij hebben niet getekend voor dit grote transformatieproces op Aarde. We zullen veel afscheid gaan nemen en de vraag is hoe we dat doen.

Vrij maken van aards gefriemel
Voor een positieve start aan gene zijde kunnen we deels zelf zorgen. Het is niet alleen voor jou fijn maar ook voor jouw dierbaren die achterblijven om emotioneel, fysiek en praktisch zo opgeruimd mogelijk over te gaan naar gene zijde.

Als ik een overledene waarneem, als medium, die een dubbelleven leidt omdat de familieleden met elkaar overhoop liggen, is dat heel pijnlijk om te zien. Een ziel wordt heen en weer geslingerd tussen de lichtwereld en het astrale op Aarde en dit brengt veel onrust en verwarring. Dat kan toch anders, denk ik dan vaak…

Ruzie over geld, gedoe over spullen of het gebruiken van spullen die sterk verbonden zijn met de overledene, heeft een grote impact op de volgende fase van de ziel in kwestie.

“Je moet de doden met rust laten”, zeggen de Indianen. En het is waar. Respect voor het Universum en uit respect voor de natuurkracht die ons verbindt met een aards leven. Hier en daar.

Niet alles kan glad getrokken worden of uitgesproken zijn maar we kunnen wel verantwoordelijkheid nemen voor ons eigen stuk. Denk aan vergeving, zelfliefde en de dingen doen die voor jou nog heel belangrijk zijn. Die kaart sturen, dat stukje erkenning geven, misschien sorry zeggen… elkaar in de ogen kijken. Iedere dag kunnen we dat doen en doen alsof het de laatste dag is.

Vanuit dankbaarheid, liefde en overgave sterven is een fijne ervaring voor jou en jouw dierbaren. Zo wensen we het iedereen.

We maken er geen hobby van ons leven te organiseren rondom het sterven maar het valt toch onder jouw verantwoordelijkheid. Jouw lijf, jouw spullen, jouw leven, jouw uitvaart.

Spirituele uitvaart
Zorgen voor de ziel is in een spirituele uitvaart logisch. Toch lijken we hier niet logischerwijs voor te kiezen als we de uitvaart regelen. Ik hoop dat mede door dit artikel, sterven als een persoonlijke uitnodiging kan worden gezien dit zo zuiver mogelijk en bewust te gaan ervaren, als het zover is. Het is jouw afscheid en jouw geboorte.

Sterven is niet alledaags voor ons en loslaten kan pijnlijk zijn maar vooral waardevol als we dit met elkaar kunnen delen en beleven. Het stervensproces is onderdeel van het leven en belangrijk voor de verwerking van ervaringen. Dat wat opgeslagen ligt in het lichaam, wil losgelaten, uitgeblazen en aanvaard worden. De vele onverwachte leerervaringen tijdens het leven komen in grote lijnen terug. De mooie en pijnlijke momenten en dat wat je eigenlijk nog had willen doen.

Kijk vooral naar de successen, dat wat gelukt is en hou van jezelf. Het is goed zoals het is gegaan. Echt waar. Alles is liefde. De Aarde is een grote leerschool met speeltuinen waar we ook uit de bocht mogen vliegen. Neem jezelf niets kwalijk en houd van jezelf. Dat wordt zo gewaardeerd!

Fijn thuiskomen
Een behouden thuisvaart gun je iedereen. Als we thuiskomen na onze vakantie is het fijn weer in je eigen bed te slapen. De ziel die tijdens de laatste uren welkom wordt geheten aan gene zijde, liefdevol wordt ontvangen en wordt meegenomen naar een vredig thuis heeft het goed. Het is even wennen maar de sfeer van licht en liefde went heel snel. Het is fijn thuiskomen.

We kunnen de liefde waarnemen rond het stervensproces. Als het zover is, kun je de engelen in actie zien komen. Er is vreugde, een jubelstemming en veel hereniging. De ziel wordt met alle liefde en omhulling opgevangen en het is intens zuiver hoe de ziel meegenomen wordt. Er is bijzonder veel vertrouwen voor iemand sterft. De ziel keert terug naar de basis. Terug naar de lichte, hogere trilling waar we ons Zelf weer compleet kunnen ervaren.

Brief
“Lieve Lia, als je dit leest, ben ik dood maar nog niet begraven. Grote dank voor de bloemen, kaart, de mooie gesprekken die ik met jou mocht hebben. Van harte nodig ik je uit voor mijn begrafenis. Liefs….”

Deze brief ontving ik eind september 2021. Het heeft me diep geraakt. Deze bijzondere man heeft me iets meegegeven waar ik door geïnspireerd bent geraakt mijn mediumschap breder in te zetten.  Hoe bijzonder zou het zijn wanneer inderdaad jij zelf, de mensen uitnodigt om jouw laatste bijeenkomst te organiseren, het lichaam een plek te geven en elkaar gedag te zeggen?

Praktische zaken goed regelen
De ziel zal op het juiste moment haar boeiende reis op Aarde verruilen voor een volgende fase in een hogere dimensie. Deze ziel is erbij gebaat dat we onze terminale fase en uitvaart hierop afstemmen. Dit kun je doen door praktische zaken goed te regelen.

Lichaam went aan de nieuwe staat van zijn
Laat het lichaam van de overledene 5 dagen rusten. Omhul het lichaam ondanks dat de persoon in kwestie is overleden, in licht en liefde. Bezoek het lichaam, zorg voor het lichaam, weet dat het lichaam een eigen bewustzijn heeft en niet zomaar uitgaat. Er is een aantal dagen nodig om ook het lichaam te laten wennen aan de nieuwe staat van zijn, ontbinding en loslaten van aardse energie. Dit vraagt respect en géén snelheid. De energie wil zo zuiver mogelijk blijven om het lichaam heen. Het verdient goede en verfijnde zorg en aandacht.

Liefde

Een ander belangrijk element is liefde en mooie, positieve gedachten. Verdriet mag er zijn maar ook koestering van mooie momenten, dankbaarheid van dat wat gedeeld is en waardering voor het leven wat geleefd heeft kunnen worden. Probeer zoveel mogelijk in de liefde te zijn en probeer begrip op te brengen voor het feit dat het gaat zoals het dient te gaan. Een zielsplan klopt altijd. We kunnen niet treuren om het feit dat het Universum het hele leven alles zo goed geregeld heeft en dan op het moment van sterven, alles in twijfel trekken. Buig voor het aardse mensenleven wat met de houdbaarheid van een lichaam te maken heeft. Het is zoals het is. Net als de bloemen die verwelken, de bomen die omvallen en dat geliefde paard wat aan een ernstige ziekte overlijdt.

De ziel leeft verder
De dood is transformatie. Transformatie is groei. De ziel leeft verder.

De liefdespoort staat wijd open tijdens de geboorte en het sterven. Er is geen situatie op Aarde sterker verbonden met deze vredige, onvoorwaardelijke liefde dan tijdens deze twee belangrijke mijlpalen in de zielsontwikkeling.

De laatste fase
Als je de engelen en gidsen werkeloos naast het ziekbed ziet staan omdat de mens in kwestie zich nog niet over kan geven is het dankbaar als mediator te kunnen fungeren. Tijdens mijn werk als astroloog en stervensbegeleider kwam ik in contact met Jan. Jan die in zijn laatste dagen zware uren doormaakte, wilde niet horen dat zijn moeder bij hem was en een zee van liefde over hem heen liet gaan. Hij draaide zijn hoofd om en kon er niets mee. Spiritueel als hij was, hij had honderden spirituele boeken gelezen tijdens zijn leven, kon hij op het moment suprême het proces niet veranderen. De pijn en de angst waren daar… vanuit onverwerkte emoties nam het pijnlichaam het over. Er was nog steeds een zielsbehoefte naar contact met zichzelf en via dit ziekteproces gebeurde dat en kwam er verstilling. De stilte heelde zijn emotionele wonden.

“Ik ga niet dood, houd op over de dood”, zei Jan steeds. “Ik heb nog zin in een etentje samen in het restaurant en wil dat familiefeest nog meemaken dit jaar”.
Toch bleef zijn moeder aan gene zijde komen, zag ik de prachtige engelen trouw aan zijn bed staan en respecteerde iedereen zijn tijd en tempo. Zowel op Aarde als vanuit het hiernamaals.

Dat is een essentieel ding in deze laatste fase; hoor de persoon in kwestie, respecteer haar of zijn wensen en wees geduldig.

Jan ging toch… nu glimlacht hij erom.

Nadat we samen zijn lichaam hadden bedankt op vrijdag en zijn lichaam hadden bijgepraat over de mogelijkheid hulp te ontvangen met los te laten. Het lichaam bedankt voor de trouwe dienst en als prachtig voertuig voor dit leven.

Zaterdag nam de ontspanning toe met hulp van wat morfine. De muziek, de liefde, de aanwezigheid van mooie mensen hielp bij deze ontspanning. Zondag kwam er een opening in zijn hartchakra, ik zag het voor het eerst in beweging komen. Er gebeurde wat. Hij kon de liefde ontvangen. Ik werd er blij van. Jan voelde dat hij de leuke kant van dit proces opging, de overgave naar het licht ging ervaren.

Zondagavond zag ik de liefdevolle engelen in beweging komen, er was een drukte van belang, feeststemming en zoveel licht en liefde. Een jubelstemming van een geboorte… er was vreugde, herkenning en zijn ziel was in verwondering. Het is voor mij lastig als menselijk mens op Aarde, dit te delen. Ik voel licht en verwondering, zie Jan in ontroering en zo blij… terwijl de aardse omstandigheden verwachten dat we huilen en bedrukt zijn.

Maandagmiddag liet ook het lichaam los. De ziel was al onderweg… hij werd opgehaald. Er was rust, vrede en heel veel liefde. Jan was overleden.

De ziel verdient rust
Na een intens stervensproces, verdient de ziel rust. De ziel wil wennen aan gene zijde en mag bijtanken.

Zeker na een uitvaart proberen we deze rust en vrede te respecteren door de ziel niet aan te roepen. Probeer geen overledene te vragen te komen. Trek ze niet terug vanuit onze persoonlijke behoeften. Zorg dat de ziel zijn rust krijgt en zijn weg kan vinden. Liefde is de heilzame kracht die je goed kunt gebruiken als je net bent overleden en bent begonnen aan een nieuwe reis. De lichtwereld is ons zeer dankbaar wanneer wij rustig, zachtjes praten en ons gedragen naar de verfijnde energie die de ziel nodig heeft tijdens deze overgangsfase.

Waar je aan kunt denken om deze mooie liefdesenergie te ondersteunen is: draag witte kleding, zorg voor verse bloemen, kaarsen, stilte momenten waarbij rust en stilte ontvangen en gegeven kan worden. Onze gedachten komen harder aan dan we denken. Breng dan ook de een laatste positieve groet aan de overledene met een mooie herinnering.

Door met respect voor de Aarde en ons Universum een uitvaart vorm te geven, is er automatisch meer vrede. Dit is de realiteit. We leven op een planeet waarbij alles verandert en beweegt. Dag in, dag uit. De Zon komt op, de Zon gaat onder. De Maan gaat en komt. De zee komt en gaat. En jij komt en gaat… op jouw moment, volgens plan.

Fijne omstandigheden, liefdevolle aanwezigheid van dierbaren, thuis zijn
Probeer je even te verplaatsen in de ziel die net weer thuis is gekomen. In alle rust kom je bij, beleef je terug, verwerk je wat er is gebeurd en ontvang je zorg in jouw nieuwe situatie.

Iedere ziel die in het hiernamaals is aangekomen, leert op een gegeven moment als dat de wens is, contact te maken met mensen op Aarde. Dat is niet iets wat je zo maar doet als je net bent gestorven. Je leert opnieuw je trilling aan te passen zodat de mens hier op Aarde jou kan herkennen en je hoort of ziet. Het vraagt energiebeheersing en oefening. Emoties zijn hard en voor engelen en zuivere zielen schadelijk.

Maak alleen contact vanuit een hoger doel met de benodigde zorgvuldigheid, vrijheid en liefde. Alles mag en hoeft niet… heb geen verwachtingen… met respect voor de huidige fase van de ziel is overgegaan.

Lichtfeest
Voor mij is een uitvaart een lichtfeest. Omdat ik met één been aan de andere kant sta, mag waarnemen en als mediator fungeer voor energie, voel ik beide werelden aan. Het is een zegen en een uitnodiging de mooie kant te kunnen belichten van een stervensproces.

Konden we maar wat groter denken, hoe fijn zou het zijn als iedereen kon waarnemen hoeveel licht en liefde er is. Vervuld en onder de indruk heb ik vele laatste fasen mogen zien en volgen. Het is dankbaar werk om bemiddelaar tussen de lichtwereld en de mens op Aarde te zijn.

Ik denk dat het belangrijk is het taboe van de dood te doorbreken.
Sterven en geboren worden aan gene zijde is onze aandacht waard.

Feestjes vieren we zowel “boven” als “beneden”.

Vandaag en morgen.

Vergeet niet dat de tijd zomaar verder gaat.

Door het overlijden van een dierbare, realiseren we ons vaak dat tijd zomaar is gevlogen. We weten weer dat onze ziel wil leven, beleven! Probeer het niet te vergeten. Leef je dromen maar sta ook stil bij jouw lichaam, de spullen en het aards gefriemel wat je op moment x weer achter laat. Eventjes maar.

Hierbij een uitnodiging van de lichtwereld, méér uit het stervensproces en de uitvaart te halen, hier bewuster mee om te gaan zodat we een prachtige brug kunnen creëren van liefde. Jij en ik, alle lichtwerkers, voor de Aarde.

Geniet onder de Zon!

En graag tot ziens onder de sterren.

 

Zonnegroet,

Lia

 

Nieuwe dienst

In aanvulling op mijn consulten heb ik een nieuwe dienst:
Begeleiding van de ziel: Bewuste terminale fase en de spirituele uitvaart
Een bewuste terminale fase is een fase van rijkdom, groei en transformatie en bovenal verbinding met liefde.
Een spirituele uitvaart is een bewuste overgang naar het hiernamaals waarbij je aandacht hebt voor energie, liefde en het Universum. Lees hier meer.

 

 

Meer artikelen in Spiegelbeeld Magazine

Bovenstaand artikel is verschenen in de oktober 2022 uitgave van Spiegelbeeld Magazine

Hieronder lees je mijn andere artikelen die verschenen in Spiegelbeeld Magazine.

Lees hier mijn artikel ‘Vrij reizen’

Lees hier mijn artikel ‘De Zon schijnt altijd’

Lees hier mijn artikel ‘Dieren manieren’

Lees hier mijn artikel ‘Nederland is jarig’

Lees hier mijn artikel ‘Even groot denken alsjeblieft’

Lees hier mijn artikel ‘Love is in the air’