LIA OUENDAG

Nederland is jarig

Gefeliciteerd leuke Nederlander! We zijn jarig!

19 juli is de dag waarop we samen een groot feest mogen vieren.

Nederland is dan 450 jaar oud.
Lieve bakkers, kan het gebak besteld gaan worden?

Er is een prachtige website voor opgezet; geboortevannederland.nl

We vieren, nog steeds, dat we vrij zijn en een eigen stukje land met unieke ideeën mogen bewonen.

We lezen op bovenvermelde website dat Nederland op zoek is naar vrijheid, verdraagzaamheid, verbondenheid en verscheidenheid. Deze website vertelt veel over het ontstaan van Nederland en de prille bewegingen in de vorming en realisatie van het huidige Nederland. Bovenal vraagt deze onderneming aandacht en tijd voor bezinning voor de universele waarden van vrijheid.

We vonden het zo’n mooi initiatief dat we dit graag als mooie ingang zien naar een grote kijk op de grond waar we leven en het land waar we deel van uitmaken. Voor mij als Astroloog was het ook een eye-opener dat Nederland daadwerkelijk toen is geboren.

Nederlander zijn is best iets om trots op te zijn. Want Nederland ís bijzonder!

Waterkundig en oprecht bijzonder
De periode dat ik in Californië (USA) woonde en vertelde dat ik uit Nederland kwam, werd er vaak gegrinnikt en gelachen om het feit dat we onder de zeespiegel leven. Dit heeft plaats gemaakt voor veel respect voor onze waterindustrie. De grootste bedrijven en experts op het gebied van waterkundigheid delen hun kennis met de rest van de wereld.  De waterwerken worden vanuit de hele wereld bezocht en met veel verwondering en verbijstering beleefd. En als er ergens nood aan de man is op het water, waar ook ter wereld, worden de Nederlanders snel geroepen.

Nederland is op vele vlakken bijzonder. Ook de grond van Nederland heeft haar lichte energie lang kunnen behouden. De mensen die naar Nederland toetrekken zijn pioniers, handelaren en mensen die willen groeien. De leylijnen en krachtplekken in Nederland zijn door de verschuivingen op Aarde verschoven maar de lichtwerkers zijn overal te vinden. Er is een open-minded reizigersvolkje in dit land te vinden die je op weinig plekken ter wereld zo groots bij elkaar kunt treffen.

Geboorte van Nederland
De oorsprong van Nederland blijkt in 1572 te liggen. (Bron: website www.geboortevannederland.nl)

Op 1 april 1572 voer geuzenleider Willem Bloys van Treslong de vloot van de Watergeuzen de Maasmond in en ging voor zijn geboortestad Den Briel (Brielle) voor anker. Bloys van Treslong en admiraal Lumey besloten om samen Brielle te veroveren. De veerman tussen Brielle en Maassluis moest burgemeester Koekebakker vragen om de stad over te geven. De burgemeester weigerde echter. Vervolgens werd de stad – in naam van Oranje – toch ingenomen. Hiermee was Brielle de eerste vrije stad van de Nederlanden.

Vervolgens werd stad voor stad veroverd en verzamelden al deze dappere mensen hun kracht door een WIJ te creëren in de vorm van een gezamenlijk land; Nederland.

Op 19 juli 1572 verzamelde zich in Dordrecht een gezelschap van 27 Hollandse stadsbestuurders en enkele edellieden voor de ‘eerste vrije Statenvergadering’. In deze bijeenkomst, die tot 23 juli zou duren, werden voor het eerst afspraken gemaakt tussen de opstandige Hollandse Ieden, de Hollandse adel en Prins Willem van Oranje. Die afspraken worden traditioneel gezien als een belangrijk constitutioneel moment in de Nederlandse geschiedenis, want ze legden de basis voor een onafhankelijke Nederlandse staat, de Republiek der Verenigde Nederlanden.

De sterren vertellen
Tijd voor een nieuwe en juiste horoscoop. Het liet mijn astrologenbloed sneller kloppen. Omdat menig Astroloog 16 of 18 maart 1815 als geboortedag aanhoudt van Nederland, is dat wat tot nu toe aan horoscopen voor Nederland is gemaakt.

Het is verbluffend en bovenal hartverwarmend en herkenbaar als je de juiste horoscoop van Nederland mag zien en uitleggen.

Wat blijkt namelijk, Nederland kent een horoscoop met vele prachtige lotsaspecten, wordt beschermd en gedragen door bijzondere “toevalligheden” en planetaire energieën. Nederland is meer dan “meant to be” en trekt dan ook mensen aan die zich verbonden voelen met dit licht, dit bewustzijn en bijzondere lot. Ik begreep ineens waarom Nederland zoveel lichtwerkers aantrekt en waarom je met name in Nederland moet zijn als je jezelf wil leren kennen en persoonlijke groei wenst. Hier is een bewustzijn en ontwikkelingsgroei mogelijk omdat het land zich hier letterlijk voor leent. De zee en de invloed van de zee heeft hier veel mee te maken. De zee die de informatie verspreidt en verdeelt vanuit de kosmische invloeden, is in Nederland de basis. De Zon wordt bijgepraat door de grote Centrale Zon (het galactische centrum vanuit het teken Slangendrager). De Zon stuurt haar impuls vervolgens weer door naar de planeten die om haar heen cirkelen waaronder de Aarde. Het zout kent deze oer informatie en brengt ons terug bij deze belangrijke essentiële bron.

Zielsplan van Nederland
Ik heb ook de grotere zielsontwikkelingsweg en huidige fase bekeken van Nederland met bijbehorende kansen. Graag deel ik dit vanuit de juiste horoscoop die volledig correspondeert met de werkelijke sterrenhemel van dat moment. (Real time Astrology, hand in hand met de Astronomie)

De horoscoop laat een aantal belangrijke aspecten zien, waaronder:

 • De Zon wandelt net het teken Kreeft binnen en maakt een belangrijk aspect met Uranus. Nederland wil een thuis zijn voor diverse culturen, mensen uit alle hoeken van de wereld en verschil maken. Dit is ook haar functie in dit deel van de wereld. Hier mag je uniek zijn, oog en oor houden voor de grote wereld waar we deel van uitmaken. Nederland lijkt wat grenzeloos en heeft moeite met grenzen en beperkingen. Er worden ook diverse talen gesproken en de originele kant van het land is een belangrijk element van haar wezen.
 • Nederland kent een sterke vrouwelijke kant welke zich uit zich in zorg, verzamelwoede, veel koffiedrinken met een koekje en knusse rituelen zoals Sinterklaas en St. Maarten.
 • Met zoveel water, letterlijk en figuurlijk, is emotie en gevoel groots aanwezig. We zijn dan ook wat wiebelig in dit land. We laveren mee met het water maar ook met ons gevoelsleven.
 • Nederland brengt vanuit de diepte, vanuit het essentiële, iets naar boven via de omstandigheden die hier geboden worden. Iedereen mag zijn wie hij is. Ongeacht je voorkeur in de liefde, geloof, rijkdom of afkomst. We voelen mee, zijn empathisch, sociaal en weten waar het werkelijk over gaat. Dit is een land waar je je vrij kunt maken, vrij kunt voelen en vooral vrij kunt zijn. Je kunt hier handelen naar eigen inzicht. Doen!
 • Nederland heeft een belangrijke zielsopdracht en functie binnen de wereld. Dat gaat over Mercurius, handelend vermogen en communicatie. We zijn geboren praters met een handelsgeest en veel beweeglijkheid. Vanuit haar beweeglijkheid is dit land erg beïnvloedbaar.
 • We komen minder makkelijk voor onszelf op (privé) maar durven wel een risico te nemen. We trekken ons eerder terug dan dat we ons punt maken en zullen rustig toch onze route vervolgen en bijten vast in ons doel.
 • Een aantal sterke aspecten laten ons zien dat ons geloofskracht sterk is. Er zijn veel grote denkers in dit land. Er is een creatieve energie zichtbaar in deze horoscoop van Nederland die voortkomt uit een grenzeloosheid, helende energie (water heelt) en vasthoudendheid.
 • Er wordt hier veel karma uitgewerkt en oude energie afgevoerd. Alleen al door de rivieren die door ons land stromen, de toch kwetsbare positie die we hebben ten opzichte van andere landen en de gevoeligheid die we uitstralen. Het karma kan hier ook uitgewerkt en uitgebalanceerd worden omdat er zoveel water is. Water heelt. Water voert af. Water stroomt door. Water heeft belangrijke informatie bij zich waardoor we ook op een bepaalde manier doorstroomd (en soms overstroomd) worden door de energie van andere landen. Dat wat in andere landen is losgelaten, gaat nog even Nederland door voor het in zee stroomt. Het zout is de beste katalysator van emotionele energie en zet energie om naar licht. Zout van de zee aardt en brengt het geheel weer tot rust. Zout is van onschatbare waarde voor onze gezondheid en wel-zijn.

De grond vertelt je wat
De locatie op Aarde en de planetaire energie zorgt voor de aard van een land. Een ziel wordt niet zomaar geboren in een land. Een zielsplan is samengesteld uit allerlei ingrediënten: de familielijn, het karmische plan, de omstandigheden van het land, de grond waarop je geboren wordt, de zwangerschap, de intelligentie, het karakter, de talenten en ga zo maar door…

Ieder land biedt een ander stuk identiteit aan met een bijbehorende ervaring. Je woont en bent precies daar wat goed voor jou is en past bij jouw zielsplan.

Dit verhaal over de horoscoop van Nederland is dan ook van toepassing op alle mensen die in Nederland zijn, tijdelijk wonen en of betrokkenheid voelen bij dit land. Iedereen wordt aangetrokken tot een bepaald land of een bepaalde streek omdat je de trilling herkent en het je iets te zeggen heeft. En andersom… iedereen heeft in Nederland een stukje van de puzzel te pakken en draagt bij aan de sfeer van het land. Ook de politici. Ook de buurman. Ook de paarden in de Oostvaardersplassen. En ook jij. Alles is energie.

Bewust leven – wakker zijn
Als je in Nederland bent geboren of hier een tijd mag leven, ben je bevoorrecht voor een stuk ontwikkeling op het gebied van de vrije wil. Je ontwikkelt hier niet veel emotionele volwassenheid maar wel een pionierschap en ontvangt inspiratie. Dit is een land voor geestelijke groei en bewust-zijn.

De ontwikkelingsweg van Nederland is dan ook helder. Een land wat niet uitblinkt in haar identiteit. Verwacht weinig concrete helderheid want in dit land kun je dol worden van de hoeveelheid ongeorganiseerde of juist overgeorganiseerde zaken. Dit land lijkt politiek gezien niet erg vooruitstrevend op het gebied van zuiverheid, eer of erkenning. We zijn niet in staat onszelf te verdedigen maar misschien hoeft dat ook niet. Gekeken naar de kosmische bescherming en aansluiting op het lichtnetwerk, hebben we ook simpelweg vaak geluk.

Dit land is krachtig op het gebied van verbinden, samenwerken en “zijn”.

En dan zijn we ineens al 450 jaar oud. Wat mag deze fase brengen en waar zijn we dan nu in ons zielsplan?

Zijlijn
Het lijkt erop dat we wat van ons pad zijn afgeweken. Op een zijspoor zijn beland en de macht verder uit handen hebben gegeven. Europa doet onze identiteit geen goed, we waren al wat onzichtbaar en het lijkt niet beter te worden… de euro heeft een totaal andere energie dan de gulden. Het is belangrijk dat we als individu de essentie blijven zien en koers houden. De energie van de euro lijkt luchtig en ongrijpbaar. Geld vervliegt en waarden zijn onduidelijk. Het is wat het is. De gulden had een sterkere energie dan de euro. Nederland draagt hierin haar eigen karma en we dienen wakker te blijven in oude patronen.

Voorloper
Het WIJ denken is net als bij de start van Nederland op 19 juli 1572 een belangrijke beweging in deze periode. Toen streden diverse steden voor hun eigen wereldje en kwamen erachter dat ze samen meer konden betekenen en kwamen bij elkaar. Ook nu, willen er nieuwe kwaliteiten centraal gesteld worden zodat we een nieuwe samenleving kunnen gaan neerzetten. Alle kleine initiatieven op het gebied van ander onderwijs, wel-zijn, samenwerken en samenleven kunnen ervoor zorgen dat we een belangrijk voorbeeld worden voor de rest van de wereld. Nederland heeft veel lichtkracht en veel bewustzijn en we zijn absoluut een voorloper op vele gebieden. De huidige fase gaat dan ook over het herpakken van de hogere doelen. We willen ons weer herinneren dat de zorg voor elkaar en het sociale gevoel voor de medemens ontzettend belangrijk is. We zoeken de heldere taal en mogen dit zelf leren uitspreken.

Heldere taal spreken
De groeikracht zit hem in de mensen zelf, in de Nederlander die met zijn eigen wijsheid en kracht verschil kan maken. De Nederlandse staat is er eigenlijk niet meer. In het bedrijfsleven, op de woningmarkt, in Brussel wordt onze unieke energie ondergeschikt gemaakt en creëren we een energielek. We hebben onze ziel verkocht aan grotere machthebbers maar dat hoeft niet zo door te gaan.

Klein, sociaal en zuiver
Samen werken, samen zijn, samen zorgen, samen creëren brengt onze onafhankelijkheid terug.  Onafhankelijk ben je wanneer je je vrij voelt en jouw hart volgt. Rust ervaar je wanneer je je geen zorgen hoeft te maken over je veiligheid, eten en onderdak.

Mooi medemens, waar je ook woont en wie je ook bent, je bent bijzonder.

De mensen die hun hart durven volgen, maken de wereld lichter en stralender. Als je je hart volgt en je passies kent, doe je een mooie bijdrage, dat is zeker.

Laat deze verjaardag van Nederland dit jaar, een mooi inspiratiemoment zijn naar jouw vrijheid, verdraagzaamheid, verbondenheid en verscheidenheid. Nederland is er goed voor!

Schroom niet om dit jaar jouw feestje te vieren en vergeet niet:

 • We mogen origineel zijn!
 • Zijn wie je bent is het enige wat telt
 • Voelen, voelen, voelen in plaats van denken, weten en verzamelen
 • Koester het zout
 • Leer hier je talen, het zit de Nederlander in het bloed

Ik hou van jullie Nederlanders, wat zijn we toch mooi, uniek en bijzonder.

Warme groet,

Lia

Meer artikelen in Spiegelbeeld Magazine

Dit artikel is verschenen in de april 2022 uitgave van Spiegelbeeld Magazine

Lees hier ook mijn andere artikel ‘Even groot denken alsjeblieft’ in Spiegelbeeld Magazine.

Lees hier ook mijn andere artikel ‘Love is in the air’ in Spiegelbeeld Magazine.