LIA OUENDAG

Vrij reizen

Het is zomer. Heb je vakantie? Hoe voelt het om vrij te zijn? Zalig toch?

Zo vrij als een vogel

De ziel is vrij. Zo vrij als een vogel. Met vleugels zo groot, dat je overal kunt zijn waar je zou willen zijn. De ziel is uniek, één en al liefde en zo puur. Er zit geen kwaad in de ziel. Met jouw ziel kun je werkelijk alle kanten op.

Op Aarde krijgen we de kans onze vrije ziel te ervaren tijdens een mensenleven. We zijn zo mooi, zo uniek en zo bijzonder wanneer we ons zelf zijn en ons vrij hebben gemaakt.

De mensen die geboren worden hebben het voorrecht te kunnen incarneren op Aarde. Ze hebben hun kans gegrepen hun bijdrage te doen en staan in groten getale klaar om te incarneren. Ook jij bent op het juiste moment ingestapt. Alles volgens plan. Zo vrij als een vogel, zo puur en liefdevol als je bent, is de ziel op pad. Ieder mens blijft voor een deel in contact met dit onbevangen deel van zijn Hoger Zelf en is in de kern, gewoon helemaal zichzelf.

De ziel is al vrij en onvergankelijk. We vergeten het misschien en “denken” anders maar dat zegt dan ook alles over het denkvermogen en niets over de vrije geest. Om je in de mind vrij te voelen, moet je iets meer je best doen. Dat gaat niet vanzelf.

Eigen keuzes maken vraagt moed
Op Aarde is er geen vrijheid zonder het nemen van de persoonlijke verantwoordelijkheid. Zonder een eigen wil hebben we ons leven niet in eigen handen. Het is de Mars energie (de wil en de moed) samen met Uranus (volgen van de intuïtie en groot kunnen denken) die we in een horoscoop kunnen bekijken als je wil weten hoe het met jouw vermogen zit om de vrije wil te gebruiken. Een bewuster leven brengt meer verantwoordelijkheid met zich mee. Als we wakker zijn en steeds bewuster worden, dienen we hier toch ook naar te handelen? Daar gaat de huidige collectieve ontwikkelingsweg over. We delen een collectief thema om onze eigen keuzes te maken en meer verantwoordelijkheid te nemen voor ons leven.

Stap voor stap
In het algemeen doorleven wij allemaal een soort basis route. We leren opnieuw te kruipen, netjes te eten, een taal te spreken, met geld om te gaan en gaan stapje voor stapje op weg naar een onafhankelijk bestaan.

De ziel werkt zo goed mogelijk samen met de persoonlijkheid en het lichaam. Deze samenwerking start tijdens de zwangerschap. De ontwikkelingsweg van mensen volgt een soortgelijke route, zoals omschreven door Rudolf Steiner, B.&L. Huber en Frits Julius. Ze schrijven onder meer over de verschillende fasen en leeftijdspunten die we als mens doormaken:

0-7 jaar; Maan fase; het is mama tijd. Deze periode draait om zorg, voelen, reflecteren. Net als de Maan zelf, is er nog geen identiteit en reflecteren wij wat wij opnemen.

7-14 jaar; Mercurius fase, het is papa tijd. We gaan denken, leren, communiceren en de kunstenaar in ons ontwaakt. We willen doen. Tekenen, timmeren, dansen en iets met de vorm doen. We zoeken een voorbeeld en gaan leren onderscheiden in goed en fout, waar en niet waar.

14-21 jaar; Venus fase; de liefde wordt ontdekt. De wereld wordt nog veel mooier en aantrekkelijker. Liefdeskrachten komen vrij voor al dat moois in het leven en de ander. Relaties worden belangrijker.

21-42 jaar; Zon fase; het IK ontwikkelt zich door en we groeien door tot een unieke persoonlijkheid. We ervaren steeds meer eigenwaarde en worden ons meer zelfbewust. We maken steeds makkelijker onze eigen keuzes en voelen meer en meer verbinding met wie we zelf zijn.

42-49 jaar; Mars fase; we voelen de moed onze taak uit te voeren, er is een grote behoefte om door te zetten en voor onszelf op te komen. Jouw unieke kracht komt vrij.

49-56 jaar; Jupiter; hoogtepunt van de carrière, persoonlijkheid is ten volle gerijpt en gegroeid. De wereld is je thuis en er is een gelijkwaardige uitwisseling met de wereld. Er is steeds meer evenwicht en balans tussen de binnen- en buitenwereld, het denken en het voelen en rust versus actie.

56-63 jaar; Saturnus tijd; er is een reality check, een herwaardering en afname van kracht. We ervaren een innerlijke vervulling en omarmen ook rust. Er is een stille terugkeer naar onszelf.

En dan Uranus !
Uranus is een cyaan-groene planeet die op zijn zij hangt. Lekker anders en de op twee na grootste planeet van onze familie, het Melkwegstelsel. Hij ligt 90 graden op zijn kant, net als zijn manen. Alles is uniek en anders bij Uranus. Astronomen begrijpen het minst van deze planeet. En zo hoort het ook, vermoed ik. Onvoorspelbaar, anders en uniek. De innerlijke warmte ontsnapt niet op Uranus, ook dat is bijzonder in tegenstelling tot de andere planeten waarbij de polen wel wat warmte laten gaan.  Als jij uniek blijft, voed je jouw ziel. Als je lekker anders durft te zijn, maak je je vrij.

Om je werkelijk vrij te voelen, heb je de leerervaringen doorleefd en ontwikkeld van de Maan, Mercurius, Venus, de Zon, Mars, Jupiter en Saturnus.

Vrijheid gaat over grenzen en het dragen van verantwoordelijkheid over je eigen leven (Saturnus).

Je voelt je ook vrij, als je voor jezelf op kunt komen en de moed hebt keuzes te maken (Mars).

Al die kleine stapjes, helpen je je vrij te maken en vrij te voelen. Het is het mooiste wat er is.

De vrije wil ontwikkelt gelijk op met het nemen van verantwoordelijkheid voor jezelf en het reageren op synchroniciteit.

Bewust-zijn is ook bewust leren voelen
Bewustzijn is vaak iets van de mind. We lezen boeken, luisteren naar lezingen, hebben mooie gesprekken en denken hier vervolgens over na. Het leven maakt ons wijzer en ervaren meer en meer van de universele waarheid.

We volgen als mens een bijzondere ontwikkelingsweg die je via een horoscoop kunt volgen. De positie van planeten geeft aan wanneer welke planeet zijn samenwerking met jou aan gaat.

Uranus hoort bij de vrijheid, is toekomst gericht en net als Jupiter gefocust op reizen. Iemand met een sterke Jupiter in zijn horoscoop is een zondagskind. Iemand met een sterke Uranus is een rebels, onafhankelijk en intuïtief mens. Iedereen wenst dat zalige gevoel van zich vrij te voelen en zijn unieke weg te kunnen gaan, of toch niet? Uranus speelt soms een grote rol in een mensenleven maar niet iedereen hoeft zich bewust te worden. Soms zie je in een horoscoop dat iemand werkelijk niets heeft met geestelijke groei of groot denken. Dan staat Uranus stil in een hoekje van de horoscoop. Niet iedereen zal dan ook de moed en kracht hebben, zijn eigen weg te volgen. Uranus helpt je je te herinneren aan jouw vleugels en de vrijheid en ruimte die beschikbaar is, om jouw weg te gaan. Iedereen op Aarde komt hier om te oefenen met deze vrije wil en krijgt de kans zijn eigen keuzes te maken, zowel via het denken als praktisch. Het bijzondere deze zomer is, dat onze collectieve opdracht samenvalt met de stand van Mars en Uranus. Het is de tijd lieve mensen, onze motivatie en focus te versterken. Meer mogelijkheden te gaan zien en op ontdekkingsreis te gaan.

Deze zomer
We worden geprikkeld deze zomer. Wel of niet vrijheidslievend, worden we uitgenodigd door het Universum onze mogelijkheden en kwaliteiten te gebruiken. Het lijkt meer dan de bedoeling te zijn, bewust, onze energie te gebruiken. Er zal focus zijn, we gaan bergen beklimmen en veranderingen doorvoeren. Eens gek doen. Het wordt geactiveerd door deze Mars, Noordknoop, Uranus samenstand. Deze zomer met een piek eind juli, begin augustus is het duo aan de sterrenhemel waarneembaar in het teken Ram. (de American Ephemeris geeft in de tabellen aan 18 graden Stier maar dit is astronomisch bekeken onjuist). Mars staat tot ongeveer 9 augustus in Ram en zal daarna in het teken Stier waarneembaar zijn. Uranus blijft nog even in het teken Ram staan en zal vanuit daar, ons inspireren onze instincten te volgen en in verbinding te blijven met ons unieke potentieel.

De invloed van deze samenstand Mars/Uranus is iedere twee jaar voelbaar en vaak een welkome verandering. Het frist ons leven op, maakt ons uiterst creatief en laat ons enthousiast reageren op onze intuïtie. Het onverwachte is er ineens en maakt wat emoties los. We voelen inspiratie. We komen tot actie. Er kunnen totaal andere doelen en motivaties ontstaan en we kunnen op hele andere ideeën komen. We zullen moed vergaren patronen te doorbreken en een sterke behoefte voelen ons vrij te maken. De hogere trilling die hierbij hoort geeft de kans onze zenuwen wat te ontladen en het pijnlichaam te verlichten door groot te denken en verbinding te maken met het universele, kosmische lichaam. Relativeer door te bewegen, te sporten en jouw emoties leiding te geven.

Een mooie kans deze zomer om je bewust te zijn van onverwacht mooie eye-openers. Het zou een grote vrijheidsdrang op kunnen roepen, iets waarvoor we bereid zijn te strijden. De zomer van 2022 is de zomer van je vrij vrijmaken, voelen en zijn.

Lifestyle
Vrij-zijn gebeurt in jezelf, het is een soort yoga, een lifestyle.

Vrijheid is in het ‘nu’ zijn, aanwezig zijn, bewust zijn. Verbinding maken met je lichaam, adem en geest. Een vrije ziel is onbegrensd en tijdloos.

In elk levend organisme zijn fysieke, etherische, astrale en geestelijke vormkrachten werkzaam. We streven ernaar zoveel mogelijk te beleven wat we in ons zielsplan hebben opgenomen. We mogen oefenen, ervaren en kunnen geen fouten maken. We oefenen met onze vrije wil en gaan zo goed mogelijk om met alle keuzes die dagelijks gemaakt dienen te worden.

Spontaan
Als jij jouw Uranus leeft, ga je je eigen weg, maak je keuzes zonder dat je hiervoor goedkeuring of erkenning krijgt. Als je je vrij voelt, ben je authentiek, puur en spontaan. Je durft je eigen weg te gaan en weet waar je voor wilt gaan. Je vertrouwt als vanzelfsprekend op jouw intuïtie en waardeert het kleine in jouw leven. Je kunt groot denken en relativeren is niet moeilijk voor je. Je inspireert en laat je inspireren.

Je bent trouw aan jouw ziel en voelt je verbonden met het grotere zielslichaam. Dit ben jij. Wij zijn zo. Jij en ik hebben dit prachtige Uranus stukje in ons.

Als we op reis zijn en even weg van alles, is het vaak makkelijker hiermee in verbinding te komen. Het doorbreken van routines en patronen, hoort bij de Uranus energie. Je kunt deze energie ook opzoeken door je bijvoorbeeld te laten inspireren door kunst, muziek, een mooi reisje of een prachtige natuurfilm. Door zaken van een andere kant te bekijken. Even een helikopterview toe te passen.

Je stelt je open, kijkt en bent verwonderd. Zoals het innerlijke kind in jou, dat nieuwsgierig het leven leeft en zo benieuwd is naar dat, wat er om de hoek is. Dat vrije kind wat huppelend door de straat gaat om op avontuur te gaan.

En weet je, iedere miljonair wil iets bijdragen aan de wereld om deze wat mooier te maken. Ik weet het zeker. We worden allemaal gedreven door deze passie maar je moet het durven leven. Je moet je ziel durven voeden. In het klein en in het groot, rijk en arm, in Afrika en Nieuw-Zeeland. Overal wonen mensen, die als ziel bevlogen zijn om steeds weer door te groeien en te ontwikkelen. De ziel zal zich altijd openstellen, zuiver kijken en een luisterend oor hebben.

Vergeet nooit, dat dit stukje doorleeft in jou, nu en hierna.

Jakarta
Ik herinner me die dame nog zo goed, in een zeer arme wijk in Jakarta. We kwamen haar tegen. Ze had niets. Enkel haar lappen om haar tengere lichaam en een soort huisje zonder vloer. Ik ontmoette haar en zag haar stralende ogen. Deze vrouw had de meest vredige uitstraling die ik ooit had gezien. Ze was zo wijs en zo aanwezig. Ze bood ons wat eten aan, we glimlachten tegen elkaar. Ondanks haar omstandigheden, was ze open, vrij en stralend. Ik wilde alles voor haar doen maar ze was tevreden. Ik merkte dat ik alleen maar groot respect kon voelen voor haar en het niet gepast zou zijn, haar in verlegenheid te brengen door haar luxe of comfort aan te bieden. Onze blikken waren goud waard. We gingen op de foto samen, we bezorgden haar deze foto en hij hing bleek later, in haar sobere onderkomen. Ik denk zo vaak aan haar terug, stuur haar mijn twinkels en liefde en vraag de engelen goed voor haar te zorgen. Ik weet zeker dat ze gelukkiger is dan de meeste mensen in een forensenwijk in Nederland met alles om zich heen wat hun hartje begeert.

Net als de familie in de Orinoco Delta, die maanden werkten aan een hangmat met het hele gezin. Die met veel plezier en grapjes hun dagen vulden en alles in hun eigentijdse ritme van die dag lieten gebeuren. Ze hadden geen bezittingen maar waren vrij en vredig. Hier raak je bezield. Hier is het pure leven. Het zijn de belangrijkste reiservaringen die mijn leven hebben gevormd.

Vrij reizen
Want waarom reizen we graag? Reis je voor de inspiratie, voor de escape, uit nieuwsgierigheid of om gewoon je Nederlandse aardappels te schillen op de Franse camping?

De vrijheid is er.

Je bent al vrij.

Je bent nooit níet vrij geweest.

Jouw denken zit je misschien soms in de weg maar voel maar, je bent onderdeel van een immens bijzonder geheel.

Jij mag jouw ruimte innemen.

Voel je vrij dit te doen.

Reizen kun je op de bank, in de geest, via een mooie film of een visualisatie. Reizen doen we op allerlei manieren. Een horoscoop geeft een enorm bewustzijnsveld aan, van het vorige leven, dit leven en het volgende leven waarin we voorlopig nog niet uitgereisd blijken te zijn.

Verheug je op het NU, dit moment, jouw avontuur. Het leven is een hele grote reis waarbij we iedere seconde op reis zijn op onze planeet, de Aarde. We hebben dagelijks een dag vrij reizen en beleven een magisch, menselijk avontuur op Aarde.

En als je dat even vergeten bent en je je niet zo vrij voelt, bedenk je dan dat je jezelf vrij kunt “denken”. Via jouw levenshouding kun je op andere gedachten komen die je vrij maken en je opnieuw verbinden met jouw ziel.

“Ik ben lief, ik hou van mezelf, het is goed zoals het gaat, ik vertrouw op de synchroniciteiten die me bewuster maken van het geheel waardoor ik het voelen en het denken kan overstijgen.”

Ik wens je een zalige zomer toe, vol inspiratie en mooie reismomenten. Een zomer gevuld met vrij reizen.

Zonnegroet,

Lia


Bronnen:

Rudolf Steiner (Das Initiaten-Bewusstsein)

Frits Julius (Metamorfose)

Bruno & Lousie Huber (De Levensklok)

 

 

Meer artikelen in Spiegelbeeld Magazine

Bovenstaand artikel is verschenen in de juli/augustus 2022 uitgave van Spiegelbeeld Magazine

Hieronder lees je mijn andere artikelen die verschenen in Spiegelbeeld Magazine.

Lees hier mijn artikel ‘De Zon schijnt altijd’

Lees hier mijn artikel ‘Dieren manieren’

Lees hier mijn artikel ‘Nederland is jarig’

Lees hier mijn artikel ‘Even groot denken alsjeblieft’

Lees hier mijn artikel ‘Love is in the air’